Mountainbiken

Momenteel zijn er veel mensen die beginnen met mountainbiken. Veel sporten kunnen niet uitgeoefend worden, zoals voetbal, fitness, volleybal, enz. Degenen die wel wat willen blijven doen pakken nu de fiets.

Mountainbiken

Het is hartstikke mooi dat er nu veel nieuwe mensen kennis maken met het mountainbiken. Het is een prachtige sport met voldoende uitdaging. En je komt op plekken waar je normaal niet snel naartoe zou gaan. Maar om te beginnen met mountainbiken moet je wel een aantal dingen weten. Hier probeer ik je op weg te helpen zodat jij veilig en met plezier door het bos kunt.

Materiaal

Je kunt op verschillende manieren aan een mountainbike komen. Je kunt er één huren bij je lokale fietsenzaak, lenen bij bekende of je koopt er één. Misschien had je al een mountainbike een paar jaar in je garage staan en die komt nu mooi van pas. Zorg er wel voor dat je fiets goed in orde is. Zeker als je hem al lang niet gebruikt hebt of als je er één leent of huurt. Check voordat je het bos in gaat de fiets op een aantal dingen.

  • Aandrijving – check de staat van de ketting. Niets is zo vervelend als je halverwege in niemandsland komt te staan met een gebroken ketting.
  • Banden – Zorg dat je banden genoeg profiel hebben en dat ze de juiste luchtdruk hebben. Zie hier een duidelijk overzicht voor wat betreft luchtdruk bij mountainbike banden.
  • Remmen – Controleer de remmen of ze voldoende remkracht hebben. Dit wil je niet pas ontdekken in de eerste beste serieuze afdaling.
  • Positie op de fiets – Zorg er voor dat je goed zit, je zadel op de juiste hoogte.

Tips & tricks

Je hebt een mountainbike en je bent er helemaal klaar voor, helm op een bidon mee een vignet als die verplicht is en gaan! Mountainbiken is echt een geweldige sport voor iedereen, ongeacht je leeftijd en niveau. Let er alleen wel op dat de meeste trails (routes door het bos) hier en daar best technisch kunnen zijn. Zeker nu het kurkdroog is in het bos kom je soms in onverwachte situaties met los zand. Om jezelf wat voor te bereiden kun je eerst de fiets leren kennen op wat stabielere ondergrond. Ga eens een stuk fietsen op een weg die je al kent. Speel er wat mee, kijk wat je er mee kan en zorg dat je er vertrouwd mee raakt. Als je dan het bos in gaat heb je meer zelfvertrouwen.

Probeer de eerste keer in het bos de snelheid wat lager te houden. Geniet ervan, als je er plezier in hebt dan krijg je ook vertrouwen. Met mountainbiken is een goede balans erg belangrijk, dit leer je door het vaker te doen en te oefenen. Beweeg je lichaam in bochten, jij bent het zwaartepunt op de fiets. En belangrijk kijk de bocht door, dit helpt met het insturen van een bocht. Als je een afdaling afgaat, dan ga je met je billen achter het zadel hangen. Zo voorkom je dat je al je gewicht op je voorwiel hebt en voorover kukelt. Bij los zand werkt het ook zo. Je gewicht moet op je achterwiel liggen. Je voorwiel moet zo min mogelijk gewicht hebben om zo door het zachte zand te snijden. Doe je dit niet dan zal je voorwiel in het zachte zand wegglijden, altijd je gewicht op het achterwiel houden door het zachte zand!

gewicht op je achterwiel
Perfect voorbeeld van je gewicht op het achterwiel tijdens een afdaling

Vertrouwen

Geloof me, je gaat een paar keer vallen. Dat is helemaal niet erg, zolang het niet ernstig uiteraard. Maar als je zorgt dat je eerst wat vertrouwen hebt en skills komt dat best goed. Zoals ik al heb gezegd, het is echt leuk om te doen. Je blijft er ook nog eens fit bij en je bent in de natuur, wat wil je nog meer. Dus wil jij beginnen met mountainbiken dan juich ik dat toe. Volg de pagina op Facebook dan komen er nog wel eens handige tips voorbij. En als je tips voor trainingen wil dan kun je die hier vinden.

Succes en veel plezier!