Duurtraining

Duurtraining, de basis van elke fietser

Duurtraining moet de basis zijn van elke fietser. Of je nu wedstrijden rijdt of alleen toertochten fietst. Wat belangrijk is voor je duurtraining is de intentietijd, het moet gemakkelijk voelen. Ben je een beginnende fietser dan zal je snelheid laag zijn, dat is niet erg. Na een aantal weken ga je voorruitgang merken en zal je met dezelfde lage hartslag steeds sneller kunnen fietsen. Voor een beginner bouw je het op met 1 tot 2 uur training, ben je gevorderd train je 2 tot 3 uur per rit. Met deze trainingen verbeterd je vetverbranding en stimuleert de aanmaak van haarvaatjes in je spieren.

Duurtraining

De opbouw

Zie je seizoensopbouw als een piramide. En de basis, dus de onderste laag is je duurtraining. Hoe groter je basis is des te langer kun je in het seizoen goed presteren. Probeer minstens 1x per week deze trainingsvorm toe te passen. De wintermaanden zijn ideaal om aan je duurvermogen te werken. Maar vergeet ze ook zeker niet in de zomer te blijven doen. In de winter zijn er genoeg toertochten op de mountainbike of gravelbike. Enige valkuil hiervan is dat je met een groep gaat en daardoor te hard gaat rijden, let hierop!

Persoonlijk rij ik mijn duurtrainingen liever alleen en dus op mijn eigen tempo. Of ik ga met iemand die hetzelfde doel voor ogen heeft en ook ongeveer hetzelfde niveau heeft. Het zijn wellicht niet de meest uitdagende trainingsvormen maar mensen onderschatten het belang hiervan. Zeker als je net begint is het erg belangrijk om aan je duurvermogen te werken. Mocht je een hartslagmeter hebben is dat perfect, je kunt na je rit gelijk je hartslag checken. Heb je er geen is het wellicht wel de moeite waard er één te kopen. Kijk even wat je koopt er zijn veel verschillende beschikbaar. Ik heb bijvoorbeeld een Garmin Edge 520 waar een hartslagmeter bij zit. Ik kan dus tijdens de rit mijn hartslag op het scherm zien.

Oja, kijk ook hier voor het trainen van kracht en stabiliteit of hier om te zien hoe MVP het doet.

Succes en vergeet niet, veel plezier!