Ga je van koffie harder fietsen?

Ga je van koffie harder fietsen?

Geen koffie geen rit. De bekende koffiestop mag eigenlijk niet ontbreken in de social rides. Maar buiten dat het gewoon lekker is heeft koffie ook wel degelijk voordelige invloed op je prestaties. Na een test met proefpersonen die 5 milligram cafeïne toegediend kregen een uur voor hun hardlooptraining liepen ze 1% sneller dan zonder cafeïne. 1 kop koffie bevat ongeveer 100 mg cafeïne. Maar koffie heeft nog meer voordelen.

Koffie en spierherstel

Cafeïne bevordert het spierherstel na een inspanning. Het bevordert het transport van glucose uit de koolhydraten die je eet of drinkt na het sporten. Zo worden spieren snel weer bevoorraad met suikers en worden je energievoorraden opnieuw aangevuld. Je voelt je weer sneller fit. Ook door koffie voor je rit of training te drinken kan het er voor zorgen dat je minder spierpijn tijdens je inspanning ervaart.

Focus

Het drinken van koffie verbeterd je focus. Je kunt je beter concentreren tijdens de inspanning. Zeker bij wedstrijden of als je in een groep fietst is een goede concentratie belangrijk. Maar zeker ook tijdens technische mountainbike tracks.

Verbeterde bloedsomloop

Uit onderzoek is gebleken dat cafeïne je bloedsomloop verbetert met 30% en dat binnen 75 minuten. Het gevolg, meer zuurstof in je spieren dus meer kracht en explosiviteit.

Maar net als de meeste andere dingen in het leven, overdrijf het niet. Het aanbevolen aantal koppen koffie per dag is 4, dat geeft nog een positief effect op je lichaam. Drink je meer dan gaan er ook andere zaken meespelen zoals vochtafvoer.

Dus geniet van je bakkie en hou je koffiestops er lekker in. Dan kun je daarna weer knallen.