Het belang van drinken tijdens het sporten

De zomer staat voor de deur en de temperaturen lopen op. Drinken tijdens het sporten is al belangrijk en zeker als het warmer begint te worden. Tijdens het sporten verlies je vocht doordat je zweet. Het is dus belangrijk dat je vochtbalans op peil blijft door tijdig te drinken. Je prestaties gaan achteruit als je vochtbalans niet optimaal is.

Goed begin is het halve werk

Ga je een lange tocht maken of staat er een intensieve training op het schema. Zorg er dan voor dat je ruim van te voren ook al goed drinkt. Ook als je vroeg vertrekt. Juist tijdens je slaap verlies je veel vocht en is het belangrijk om dit aan te vullen voordat je vertrekt. Tijdens de rit heb je ongeveer 500 ml tot 1 liter vocht per uur nodig, afhankelijk van de intensiteit.

Zelf neem ik altijd 1 bidon met water en 1 bidon met sportdrank mee. Als je zweet verlies je ook andere stoffen die weer aangevuld moeten worden. Ik voeg dan een schepje isotone sportdrank toe met water. Je kunt ook tabletten toevoegen die oplossen in het water. Het smaakt goed en je hebt geen last van een plakkerige mond of droge keel. Zelf bestel ik ze altijd bij Body & Fit, ruime keuze niet duur en een snelle levering.

Drinken tijdens sporten

Zorg er tijdens de rit ook voor dat je op tijd drinkt. Als je een droge mond hebt ben je eigenlijk al te laat. Een uitdroging van 2% kan al zorgen voor een energieverlies van 20%. Als je voldoende drinkt zal je bloed ook beter stomen en zullen voedingstoffen beter verplaatst worden. Water helpt ook om verzuring te voorkomen. Daarnaast zorgt een goede hydratatie er ook voor dat afvalstoffen afgevoerd worden. Dus ook na je training of rit is het belangrijk je vochtbalans op peil te houden.

Lees ook het artikel over eiwitten en spierherstel.