Intervaltraining ook wel HIIT ( high intensity interval training) genoemd. Een vorm van trainen die uiterst effectief is en bij een juiste uitvoering je in een relatief korte periode een betere en sterkere fietser van zal worden. Het vergt wel enige discipline en toewijding om het toe te passen, maar het resultaat is dan ook snel zichtbaar. Dus heb je minder tijd, maar wil je wel sterker worden? Dan is de intervaltraining een belangrijk aspect in jouw trainingsschema.
Waarom Intervaltraining
Intervaltrainingen zijn geschikt voor iedereen. Of je nu mountainbiker, cyclocrosser of een gravelbiker bent. Het is een intensieve training, maar het traint ook je uithoudingsvermogen, conditie en zeker ook je kracht. En het is ook nog eens goed voor je moraal. Door intervaltrainingen goed toe te passen leer je namelijk om grenzen te verleggen en jezelf echt pijn te doen. En hoe je daar mee omgaat en hoe je lichaam er op reageert. Die singletrack voelt ineens heel anders als je hoog in je hartslag zit. Zodra je afgemat na een korte inspanning ook nog eens een technische afdaling in moet, dan zal je merken dat het niet zo vanzelf meer gaat. Probeer ook veel te variƫren tijdens je trainingen. Ga zowel op vlakke stukken trainen, maar ook setjes tijdens beklimmingen met daarna een technische afdaling. Zowel je uithoudingsvermogen als je technische skills zullen verbeteren als je aan de slag gaat met intervaltraining.
Intervaltraining fietsen
Er zijn veel verschillende soorten intervaltrainingen beschikbaar. Hieronder zal ik er een aantal uitlichten. Belangrijk is dat je ze goed afwerkt, volle bak is ook echt alles uit de kast en tijdens rust doe je ook rustig aan.

Als je de beschikking hebt over een powermeter of een hartslagmeter is dat een mooi meetinstrument om je intervaltraining beter te monitoren.
Waar is intervaltraining goed voor?
Intervaltraining oftewel HIIT training is een behoorlijke belasting op je lichaam. Probeer deze trainingen dan ook maximaal 2x per week toe te passen. Je lichaam heeft ook de tijd nodig om te herstellen. Meest ideale situatie is om op bijvoorbeeld de dinsdag en donderdag je HIIT trainingen te plannen. Dan heb je de woensdag en vrijdag om te herstellen en zou je bijvoorbeeld op zaterdag of zondag een duurtraining kunnen inplannen. Als je intervaltrainingen structureel goed blijft toepassen zal je merken dat je een sterkere fietser gaat worden. Zo kun je in een aantal weken al je ftp gaan verhogen.
Herstel is net zo belangrijk als trainen. En toch slaan we dit advies massaal in de wind. De kwaliteit van je trainingen hangt niet alleen af van hoe hard je traint, maar ook hoe je voor en na je trainingen eet en rust. Zorg voor voldoende rust en slaap. Drink voldoende en eet gevarieerd en gezond. Eventueel extra eiwitten zijn zeker aan te raden als je intervaltrainingen 2 keer per week toepast.
Tot slot kun je hier nog wat inspiratie opdoen, een mooi artikel met Nino Schurter over zijn HIIT trainingen.