Intervallen voor winnaars

Intervaltraining ook wel HIIT ( high intensity interval training) genoemd. Een vorm van trainen die uiterst effectief is en waar je een betere en sterkere fietser van wordt. Het vergt wel enige discipline en toewijding om ze toe te passen, maar het resultaat is dan ook snel zichtbaar.

Waarom Intervaltraining

Intervaltrainingen zijn geschikt voor iedereen. Of je nu mountainbiker, cyclocrosser of een gravelbiker bent. Het is een intensieve training, maar het traint ook je uithoudingsvermogen, conditie en kracht. Het is ook goed voor je moraal. Door intervaltrainingen toe te passen leer je namelijk om grenzen te verleggen en jezelf pijn te doen. En hoe je daar mee omgaat en hoe je lichaam er op reageert. Probeer ook te variƫren tijdens je trainingen. Train zowel op het vlakke, maar ook tijdens beklimmingen en technische afdalingen. Zowel je uithoudingsvermogen als je technische skills zullen verbeteren.

Verschillende vormen van HIIT training

Er zijn veel verschillende soorten intervaltrainingen beschikbaar. Hieronder zal ik er een aantal uitlichten. Belangrijk is dat je ze goed afwerkt, volle bak is ook echt alles uit de kast en tijdens rust doe je ook rustig aan.

Intervaltraining interval training

Als je de beschikking hebt over een powermeter of een hartslagmeter is dat een mooi meetinstrument om je intervaltraining beter te monitoren.

Planning intervaltraining

Intervaltraining oftewel HIIT training is een behoorlijke belasting op je lichaam. Probeer deze trainingen dan ook maximaal 2x per week toe te passen. Je lichaam heeft ook de tijd nodig om te herstellen. Mooiste is om op bijvoorbeeld de dinsdag en donderdag je HIIT trainingen te plannen. Dan heb je de woensdag en vrijdag om te herstellen.

Herstel is net zo belangrijk als trainen. En toch slaan we dit advies massaal in de wind. De kwaliteit van je trainingen hangt niet alleen af van hoe hard je traint, maar ook hoe je voor en na je trainingen eet en rust. Zorg voor voldoende rust en slaap. Drink voldoende en eet gevarieerd en gezond.

Tot slot kun je hier nog wat inspiratie opdoen, een mooi artikel met Nino Schurter over zijn HIIT trainingen. Wil je meer weten over andere trainingsvormen kijk dan eens hier.