kracht en stabiliteit

Kracht en stabiliteit een deel van de training die vaak vergeten wordt. Het is essentieel voor een complete fietser. Als je middenrif sterk is blijf je ook als je vermoeid raakt rechter op je fiets zitten en zorg je voor een goede ademhaling en een stabiele houding op de fiets. Door je buikspieren en je onderrug te trainen kun je meer kracht uit je benen halen en energie besparen. Daarnaast is het ook belangrijk om je balans te trainen, zeker voor mountainbikers. Tijdens bochten en manoeuvreren in technische stukken heb je voordeel bij een goede balans. Je voelt je een stuk zekerder op de fiets als je beiden onderdelen goed traint. Je kracht en stabiliteit trainen kun je goed combineren, hieronder volgen een aantal manieren en krachttrainingsvormen.

Planken

Begin de oefening met een push-up houding, handen recht onder je schouders en tenen aan de grond en een recht lichaam. Zet nu je onderarmen op de grond in plaats van je handen. Je ellebogen moeten rechtstreeks onder je schouders staan. Houd je lichaam in een rechte lijn (billen niet te hoog), span je bilspieren aan en probeer je navel naar binnen te trekken. Blijf tijdens de oefening naar de vloer kijken om een neutrale nek en rug positie aan te houden. Probeer de plank in eerste instantie 30 seconden vast te houden. Lukt dit niet begin dan met 10 of 20 seconden en voeg er naar verloop van tijd elke keer 10 seconden aan toe. Zie ook voor meer buikspieroefeningen de volgende link: https://www.spierentraining.nl/categorie/oefeningen/buikspieroefeningen-voor-thuis/

Balans

Je balans trainen is ook iets wat je prima thuis kunt doen. Ga bijvoorbeeld op 1 been staan en wissel dat af. Lukt je dat gemakkelijk doe het dan eens met je ogen dicht. Heb je een fitnessbal dan kun je daar ook oefeningen mee doen. Ga op je knieƫn op de fitnessbal zitten. Probeer te blijven zitten door je balans te houden. Heb je een balansboard (halve bal met vlakke kant) dan kun je hier ook op gaan staan en je balans houden. Lukt dit goed dan kun je ook squats uitvoeren op je balansboard. Ook op 1 been staan op je balansboard is een goede training en extra moeilijk. Kijk ook eens naar het trainen van je duurvermogen.

Kracht en Stabiliteit Nino Schurter