Mountainbike techniek oefeningen
Mountainbiken is een populaire sport in Nederland. Volgens een onderzoek in 2021 zijn er c.a. 325.000 mountainbikers actief in Nederland, waarvan 80% man is. De provincies Noord Brabant, Limburg, Gelderland en Overijssel zijn veruit de meest populaire provincies als het om mountainbiken gaat. Het overgrote deel (meer dan de helft) fietst 1x per week, een kwart 2x per week en zo’n 10 procent minstens of vaker dan 2x per week.
Bij mountainbiken komt ook de nodige techniek kijken. Het kan behoorlijk handig zijn als je goed kunt sturen en je een goede balans hebt op de fiets. Als je de juiste techniek beheerst ga je met veel meer controle en zelfvertrouwen een afdaling in.

Hoe word je beter in mountainbiken?
Beter worden in mountainbiken lukt alleen door het regelmatig te doen. Maak uren op je mountainbike en zorg dat je zelfvertrouwen krijgt. Vaak pakken mensen de mountainbike in de winter of herfst als de racefiets in de schuur staat. Ze rijden in die maanden dan een aantal toertochten of een MTB-route in de buurt. Hierdoor is er weinig feeling met de MTB en is de techniek wat roestig. Daar kun je wat aan doen, want geloof me zo zijn de meeste begonnen. Toen ik begon met mountainbiken had ik een matige techniek en weinig zelfvertrouwen. Juist door het consequent te blijven doen, uren maken en mezelf uitdagen ging het steeds beter.
Mountainbike techniek tips
Naast veel uren maken en vaker de MTB te kiezen in plaats van je racefiets kun je ook andere dingen toepassen om je techniek te verbeteren.
- Luchtdruk MTB banden
Dit is gelijk een belangrijke en waar heel veel mensen de fout in gaan. Vaak worden MTB banden te hard opgepompt, waardoor je minder grip hebt en minder comfort hebt tijdens je rit. Voor MTB banden gelden er andere eisen v.w.b. luchtdruk dan bijvoorbeeld je racefiets. Je hebt verschillende opties, rij je met een binnenband of juist tubeless? Hoe breed zijn je banden, 2,25 of 2,40? Met welke ondergrond heb je te maken, droog of erg modderig? Dit zijn allemaal belangrijke punten om te bepalen hoeveel luchtdruk in je MTB banden moet komen. Ik rij bijvoorbeeld met een 29 inch tubeless 2,40 brede band. Ik weeg zelf 75 kilo en heb 1,4 bar in mijn voorband en 1,5 soms 1,6 bar in mijn achterband.
- De bocht doorkijken
Het klinkt heel simpel, maar toch kijken de meeste mountainbikers naar hun voorwiel of net iets ervoor. Hierdoor reageer je te laat en stuur je verkeerd een bocht in of moet je ineens vol in de remmen omdat je die scherpe bocht over het hoofd hebt gezien. Kijk verder voor je uit en als je de bocht ingaat kijk er doorheen, kijk waar je naartoe wilt. Door deze techniek toe te passen draaien je schouders automatisch mee en ga vloeiend door de bocht.
- Voor een bocht remmen
Op tijd en gedoseerd voor een bocht remmen voorkomt ten eerste al dat je slipt. En ten tweede als je op snelheid in een bocht remt dan wil je fiets automatisch rechtop gaan staan. Dit kan resulteren dat je aan de bovenkant van een kombocht uitvliegt of juist niet goed aan het einde uitkomt.


Mountainbike techniek afdalen
Met je mountainbike een technische afdaling ingaan kan voor veel MTB rijders een stressvolle ervaring zijn. Zeker als je weinig zelfvertrouwen hebt en niet de juiste techniek gebruikt. Ook je techniek voor afdalen kun je verbeteren.
- De juiste houding
Bij een afdaling is het belangrijk dat je lichaamsgewicht naar achteren wordt gebracht, dus boven je achterwiel. Hiermee voorkom je dat je over het stuur (otb) gelanceerd wordt.
- Remtechniek
Afhankelijk van de soort afdaling is de regel 80% voorrem en 20% achterrem, zeker bij een redelijk rechte lijn en een harde ondergrond. Is het een hele technische afdaling met losse ondergrond wil ik toch vaak wat meer mijn achterrem gebruiken. Belangrijk is wel dat je doseert, niet als een gek dichtknijpen.
Ga vooral oefenen
Doen, dat is het beste advies. Ga uren maken speel met je fiets, probeer te variëren met luchtdruk en kijk wat bij je past. Zorg dat je fiets en zeker je vering technisch goed in orde is. Zolang je er plezier in hebt leer je elke keer weer beter rijden.
Wil je nou weten welke bandenspanning het beste bij jouw situatie past? Op de website van 12gobiking staat het heel gedetailleerd uitgeschreven.