Mountainbike

Normaalgesproken wordt elk jaar rond 20 maart de Absa Cape Epic in Zuid Afrika gereden. Een epische 8 daagse mountainbike wedstrijd met c.a. 16.000 hoogtemeters. Dit evenement is voor dit jaar voorlopig verplaatst naar oktober. Maarten Tjalingii en Thijs Al (beide ex prof) kwamen met het idee voor een alternatieve Cape Epic, de N-Epic Challenge. Deelnemers konden zelf 8 etappes bedenken in Nederland en hier hun eigen invulling aan geven.

Op een zonnige dinsdag werd ik gebeld door Hans Raven. Hans is een fanatiek en ervaren mountainbiker en lid van de club RideMyMTB.com. Hij vertelde me over de challenge en dat hij vanaf 20 maart 8 achtereenvolgende dagen een moutainbike etappe gaat rijden onder de vlag van de N-Epic Challenge. Al snel kwam het idee om samen een etappe te doen. Hans was al lang niet meer in het Montferland geweest en had de verbeteringen aan de route dus nog niet gezien. Een perfecte gelegenheid om de nieuwe verbeterde route eens te showen. De datum stond vast, 23 maart gaat het gebeuren. 

Raceday: Etappe #4 Montferland

Het weer was prima, droog niet al te warm en een beetje grijs, maar lekker fietsweer. Voor mij is de montferland route een thuiswedstrijd. Hij is vorig jaar flink aangepakt en echt enorm verbeterd. Het was altijd een racebaan, veel rechte stukken en afdalingen die hard recht naar bededen gingen met ontzettend veel remkuilen. De nieuwe route is veel uitdagender met mooie nieuwe single tracks en bochtige afdalingen met hier en daar een mooie kombocht.

Hans had een Trek SuperCaliber te leen van Schraverus Fietsen Harderwijk voor de N-Epic Challenge. Een strakke fully die mooi afgewerkt is en lekker smoelt. Door het ontbreken van schanierpunten bij de achtervering ziet het er niet alleen mooi uit, maar krijg je ook een heel stijf en strak geheel. Wat direct opvalt bij de Trek zijn de rechte lijnen. Geen knikken of knikjes, swingarmen, haakse hoeken, lagers en andere geknakte of gebogen buizen die je wel bij andere fully’s ziet. Ik heb er zelf ook heel kort op gereden en het eerste wat opvalt is de directheid van het stuurgedrag. Hij is heel strak en wendbaar, heerlijk tijdens korte snelle bochten. 

Trek SuperCaliber met een aanschafprijs van € 5499,- is het geen goedkope fiets, maar wel een bijzondere. Mooi ontwerp en functioneel. De fiets is afgemonteerd met een mix van Sram GX/Carbon en Shimano XT remmen. Een Fox 32 SC Performance voorvork en een 60mm veerweg achterdemper. De fiets weegt c.a. 10,5 kg zonder pedalen. Dé perfecte mtb voor in Nederland, België en Duitsland voor een brede doelgroep.

Trek SuperCaliber

Duitsland als toetje

Met een 26 kilometer en c.a. 380 hoogtemeters laten we de Montferland route achter ons. Aangezien Hans vanuit Harderwijk over is gekomen laat ik hem ook nog wat leuke stukjes zien in het nabijgelegen Elten. Rondom Eltenberg kun je lekker klimmen en zijn er een paar mooie afdalingen. Ook zijn er wat leuke old-school single tracks te vinden. Zo komen we aan het eind van onze gezamenlijke N-Epic etappe. Voor Hans staan er de komende dagen nog 4 etappes op het programma. 

Swiss Epic

In augustus is er een Zwitserse Epic editie. Ik wil me graag inschrijven voor de editie van volgend jaar. Je doet hier mee als een koppel, idem als de Zuid Afrikaanse editie. Het is alleen een 5 daagse, maar zeker zo uitdagend en mooi. Ik wil me hier op gaan voorbereiden en zal mijn techniek en conditie op peil moeten hebben om hier aan mee te doen. Mocht iemand interesse hebben om mij te vergezellen laat het me dan weten via de mail. 

Meer info over de Swiss Epic kun je hier vinden.