ftp verhogen

Na mijn ftp test op 21 februari heb ik een heb ik op 1 april (geen grapje) een nieuwe test afgelegd. Na ruim 5 weken redelijk gericht getraind te hebben en extra aandacht gegeven heb aan de juiste voeding zijn de resultaten binnen. Ondanks dat ik de laatste 2 weken wat minder heb getraind dan ik had gepland ben ik niet ontevreden.

FTP test 1

FTP test 2

Zoals je ziet is mijn ftp in 5 weken tijd met 15 punten omhoog gegaan. Nu moet ik er bij zeggen dat ik normaalgesproken meer train, maar met een jong gezin en een drukke baan is het soms puzzelen. Toch is het wel belangrijk om zo nu en dan eens te kijken waar je staat. Is er wel vooruitgang? Ben je wel goed bezig? Veel fietsers trainen te veel in de grijze zone. En daardoor blijven ze een beetje op een bepaald niveau hangen. Met een grijze zone wordt bedoeld dat je te hard fietst voor een d1, d2 rustige duurtraining, maar te langzaam voor een intensieve d4, d5 intervaltraining. Ook altijd hetzelfde doen is een veelgemaakte fout. Blijf jezelf uitdagen, maar neem ook de tijd voor rustige ritten.

Ik heb de afgelopen weken best veel krachttraining gedaan. Regelmatig zonder de fiets, maar ook op de fiets. Zoek een lange klim op en pak een lage cadans. Zo train je die bovenbeenspieren optimaal. Zonder de fiets doe ik thuis squats en lunges met gewichten. Heel simpel en overal te te passen. En vergeet ook je middenrif, armen en schouders niet. Een goede houding op de fiets is ook erg belangrijk. Zodra je moe begint te worden zorgt een sterk middenrif ervoor dat je rechtop blijft zitten en je zo goed kunt blijven ademhalen. 

Wil je een sterkere fietser worden? Zorg dan voor meer spiermassa in je benen.

Klimmen als een geit