remblokken vervangen van je mountainbike

Remblokken vervangen van je mountainbike

In de herfst en wintermaanden slijten je remblokjes doorgaans een stuk sneller dan in de lente of zomermaanden. Door het slechte weer is het vaak modderig in het bos en het natte zand vreet je remblokken als sneeuw voor de zon weg. Het vervangen van je remblokken is vrij eenvoudig en iedereen zou dit zelf kunnen doen. Volg deze stappen en je remmen zijn weer als nieuw!

Verwijder de oude remblokken

De remblokken zitten natuurlijk in je remklauw en ze zitten geborgen d.m.v. een borgpen. In dit geval een inbus, maar het kan ook goed een splitpen zijn. Draai deze los en haal hem er uit. Let op! Er kan verschil in zitten qua lengte met je voorrem en achterrem. Maak daarom altijd eerst één rem af voordat je aan de andere begint. 

Nadat je de borgpen hebt verwijdert kun je de remblokken er via de bovenkant uittrekken. Dit moet normaalgesproken vrij eenvoudig gaan.

remklauw mountainbike
remblokken vervangen van je mountainbike
oude remblokken

Het plaatsen van je nieuwe remblokken

Voordat je de nieuwe remblokken terugplaatst is het belangrijk om eerst de zuigers van je remklauwen te controleren/terug te duwen. Na verloop van tijd willen ze wel eens wat stroever worden en blijven ze wat verder naar buiten staan. Ik gebruik meestal een smal stukje metaal, maar een inbussleutel werkt ook prima om druk te zetten op de zuigers en ze naar binnen te duwen. Ik steek dan de inbussleutel door de opening van de remklauw en druk dan de zuiger een paar keer naar binnen totdat hij weer goed op zijn plek blijft. Remblokken vervangen van je mountainbike hoeft niet lastig te zijn, maar door dit soort trucjes wordt het wel makkelijker en werken je remmen beter na de montage. Let er trouwens wel op dat je de remmen niet indrukt zodra je de blokjes eruit hebt gehaald.

Zuiger remklauw
Het witte in de remklauw is de zuiger die je moet terugduwen.
remblokken vervangen van je mountainbike

Nieuwe remblokken

We zijn er bijna, alleen nog de nieuwe remblokken plaatsen en je bent weer zo goed als klaar om te gaan. De nieuwe remblokken gaan er op dezelfde manier in als de oude er uit zijn gegaan. Vergeet het borgpennetje niet. Deze hoeft niet muurvast gedraaid te worden, gewoon vastdraaien en niet te veel kracht zetten. 

Top tip

Heb je de nieuwe remblokken gemonteerd, maar schuurt de schijf tegen de remblokken? Doe dan het volgende. Draai de twee inbusschroeven op je remklauw los, niet helemaal gewoon iets losser. Knijp je rem in zodat de remklauw zich centraliseert en draai de inbusschroeven dan vast. Op deze manier zet de remklauw zich weer mooi centraal van de remschijf. Als het goed is hoor je dan niks schuren of aanlopen. En nu kun jij je remblokken vervangen van je mountainbike. Succes en veel rijplezier!

Heb je de smaak te pakken, kijk dan hier naar meer tips voor onderhoud