Test: Cube Nuroad Pro
Je hebt vakantiegeld gekregen maar je gaat niet op vakantie. Of je blijft in Nederland en maakt het niet zo duur als een vliegvakantie naar het zuiden. Je tuin is gedaan, je huis is geschilderd en je hebt nog een goeie € 1000,- over. Wat kun je met het geld doen? Op je spaarrekening heeft geen zin, volgend jaar is het geen cent meer waard geworden. Je zou bijvoorbeeld ook een Cube Nuroad Pro HPA gravelbike kunnen kopen voor € 999,-. Ja Cube geeft je de mogelijkheid een gravelbike te kopen voor onder de duizend euro. Maar wat krijg je dan voor dat geld? Ik heb er mee gereden en vertel er graag meer over.
Specs Cube Nuroad Pro
Laten we beginnen met feiten en cijfers. Het is een aluminium frame met een carbon voorvork. Cube heeft ervoor gekozen om exact dezelfde afmetingen te gebruiken als de cyclo (Cross Race). Enige verschil is de ruimte voor bredere banden dan de crosser. Dit geeft de fiets veel wendbaarheid. Maar door de af fabriek Schwalbe G-One 40mm heeft de fiets wel veel comfort. Uitstekende band met veel grip en een hoge lekbestendigheid, hij kan wel tegen een stootje.
De Cube Nuroad Pro is afgemonteerd met de Shimano Tiagra groep, maar daar kom ik later nog op terug. De wielen zijn van Cube en komen ook uit de cyclocross collectie. Zonder pedalen en bidonhouders weegt de fiets volgens Cube 10,7 kilo. Ik heb hem gewogen inclusief pedalen en bidonhouders op 11,5 kilo. Daarmee is de Cube een redelijk ”zware” fiets, maar eigenlijk merk je dat alleen tijdens het aanzetten en met het klimmen.
Shimano Tiagra
Onlangs heb ik nog een artikel geschreven over de mtb groepen van Shimano. Voor de andere groepen die meer bekend zijn bij het wielrennen zijn eigenlijk dezelfde verbeteringen doorgevoerd. Shimano Tiagra was altijd een beetje het sulletje van de familie. Maar na de upgrades in de afgelopen jaren is de Tiagra groep gewoon gelijkwaardig aan de Shimano 105. Ook tijdens de testrit was het modderig en ik heb de fiets niet bepaald gespaard en ben gewoon door het bos gebanjerd. Het schakelen werkt gewoon prima, echt niks op aan te merken. Uiteraard maakt hij wat meer geluid door het zand wat er tussen zit, maar dat is normaal. Met de 2×10 opstelling is hij ook erg allround en kun je er overal mee uit de voeten.
Rijgedrag Cube Nuroad
Zoals gezegd heeft de fiets exact dezelfde wielbasis als de cyclocrosser van Cube. Voordeel hiervan is dat hij ontzettend wendbaar is. Enige punt van kritiek zou kunnen zijn dat je wat minder comfortabeler zou zitten. Een crosser is wat agressiever opgezet. Alleen Cube heeft dus de geometrie van de racefiets Cube Attain genomen maar dan met de wielbasis van de crosser. Slim van Cube om beide technologieën te gebruiken en er zo een leuke veelzijdige gravelbike van te maken. Op mountainbike terrein moet je wel wat meer werken, daar komt ook je rijtechniek boven drijven. Maar op echte gravelpaden komt de Cube volledig tot zijn recht.

Voor een relatief laag bedrag biedt Cube je de mogelijkheid om het gravelen te ervaren. Je krijgt veel fiets en rijplezier voor je geld. Het is een nette afgewerkte fiets inclusief interne bekabeling.
Eindoordeel
Ja hij is aan de zware kant, en ja het remmen laat wat te wensen over. Maar geeft het je een minder goeie ervaring voor het gravelen, nee. Je kunt met deze fiets gewoon heel veel plezier beleven. De onderdelen zijn niet uit het topsegment maar wel degelijk. Ik denk dat het woord degelijk goed past bij de Cube Nuroad Pro HPA. Als ik een gravel fiets zou willen hebben maar er niet te veel voor wil betalen, dan is de Cube wat mij betreft de juiste keuze.
De Cube Nuroad Pro HPA krijgt dan ook 4 sterren. Puur op basis van prijs/kwaliteit en veelzijdigheid.