Isaac Hadron

Test: Isaac Hadron Xplore

Vandaag waren we in het mooie Limburg om de Isaac Hadron Xplore te testen. We hadden geen betere plek kunnen bedenken voor een gravelbike.

Isaac Hadron Xplore

Het merk Isaac

Veel mensen weten het niet, maar Isaac is een Nederlands merk. Ontwikkeling, testen en assemblage vindt plaats in Nederland. Isaac staat voor kwaliteit en een strak design. De inspiratie voor hun fietsen halen ze uit hun eigen achtertuin, Limburg.

De fiets

Voor de test van vandaag kregen we de uitvoering met Ultegra afmontage en de DT Swiss G1800 DB 25mm Spline wielen en Challenge gravel grinder banden. In deze uitvoering kost de Isaac Hadron Xplore € 2599,- en zit hij redelijk aan de bovenkant in het gravel prijssegment.

Het design van de Hadron is strak, mooie lijnen en een metallic donkergroene lak. Persoonlijk hou ik wel van flitsende kleuren, maar dat is mijn smaak. De fiets ziet er in het echt wel mooier uit, de lak en het design komt dan veel beter tot zijn recht dan op een foto. Het is een licht alu frame met een carbon voorvork. De schijfremmen zijn ontzettend krachtig, ze zorgen er voor dat de Hadron in toom gehouden wordt. Om het geheel af te maken hebben ze de kabels netjes in het frame weggewerkt.

De test

Waar test je een gravel fiets die gemaakt is in Limburg? Juist ja, in Limburg! We hebben een mooie route uitgezocht en op de Garmin gezet. De omgeving is fantastisch en mooie gravelpaden in overvloed. Het glooiende landschap is geen probleem voor de Isaac. Je hebt met een compact voldoende bereik om zelfs steile klimmetjes te overwinnen.

Rijden met de Hadron Xplore is gewoon lekker, je banden zorgen voor genoeg grip maar wel een lage rolweerstand. Je kunt dus goed doorrijden ook als het wat ruiger wordt. In mijn test met de cyclocross fiets van cube had ik het nog over het verschil van wielbasis van een gravel en een cyclocross. De Isaac Hadron verschilt niet zo gek veel van een cyclocross fiets. Hij is wat agressiever ontworpen, gebouwd voor snelheid en acceleratie. Dat merk je ook wel als je hiermee fietst, hij wil vooruit en het trapt lekker weg. Het is ook een wendbare fiets. Op de route zaten ook wat mountainbike singletracks, geen probleem voor de Isaac. Maar wil je gemoedelijk met je bepakking kilometers gaan maken is dat ook mogelijk. Er zitten voldoende bevestigingspunten voor tassen en bepakking aan de fiets.

Isaac Hadron Xplore

De DT Swiss wielen zijn ook van een hoogwaardige kwaliteit, stijf en sterk. De naaf is goed bestand tegen vuil, modder of wat er ook op je pad komt. Het zijn niet de duurste wielen maar prima allround voor het gravel werk bij jou in de buurt.

Door de Isaac Hadron vergeet ik soms dat ik onverhard aan het rijden ben. De kilometers vliegen onder me vandaan. Het uitzicht over het glooiende landschap en het mooie weer maken de dag compleet. Nee het was zeker geen straf om met deze fiets vandaag hier te rijden. Ondanks dat we zo nu en dan moesten afzien tijdens een klim, kwam de glimlach snel weer terug door de Isaac. Het is gewoon een veelzijdige fiets en zeker geschikt om lekker mee te gravelen.

Mijn oordeel

Persoonlijk heb ik geen negatieve eigenschappen kunnen ontdekken aan de Isaac Hadron Xplore. Ik hou wel van een sportieve fiets, wie wil er nou niet sneller rijden? Over het ontwerp en de kleurstelling zijn de meningen verdeeld. Persoonlijk hou ik van mooie kleuren, maar dat wil niet iedereen. En zoals ik al eerder aangaf, de fiets smoelt echt goed in het echt. Het is geen goedkope fiets, maar dan heb je wel een strakke Nederlandse gravelbike met een dikke afmontage.

Ik wil graag Isaac bedanken voor de mogelijkheid de fiets te testen in het mooie Limburg. Zeker voor herhaling vatbaar om daar gravel routes te rijden!