Scott Spark 900 RC WC N1NO

Test: Scott Spark RC 900

We zitten middenin de herfst. Allerlei kleuren in het bos, rode bladeren, rode paddenstoelen en vandaag ook deze gigantisch dikke rode Scott Spark RC 900 WC N1NO editie. Als je graag op wilt vallen is deze limited edition Spark wellicht het overwegen waard. Hij oogt in ieder geval goed, maar fietst hij ook goed?

Scott

Scott heeft een rijke historie in het mountainbiken. En met Nino Schurter als uithangbord die 8 WK titels cross country op zijn naam heeft staan. Al deze ervaring en kennis, opgedaan op het hoogste niveau in het mountainbiken, zie je weer terug in de fietsen die jij en ik kunnen kopen. De fiets waar ik nu mee heb gereden is een frameset die daarna zelf is samengesteld met hoogwaardige componenten. Deze 2020 set kost € 5999,- maar het nieuwe 2021 model kost maar liefst € 6499,-! Dan heb je wel een complete set remmen, een voorvork, zadelpen in kleur, Sram XX1 crankset en het geweldige Syncros stuur.

Cross Country

Scott heeft deze fiets ontworpen voor de rijders die grenzen willen verleggen en alles uit hun rit willen halen. Mijn ervaringen met de Spark RC 90 WC N1NO probeer ik enigszins te vergelijken met de Specialized Epic die ik afgelopen zomer heb getest. Dit is alleen niet helemaal eerlijk t.o.v. de Epic die ik mee had. Ik had namelijk de EVO en die was iets meer gericht op trail en niet helemaal vergelijkbaar met de Scott Spark. Het grootste verschil is ook de stijfheid en de acceleratie die je hebt met de Scott. Je bent belachelijk snel met deze fiets. Je hebt alle voordelen van een full-suspension, comfort en grip, maar geen concessies wat betreft snelheid en energieverlies.

Wat krijg je allemaal?

Gewicht (incl. pedalen) 10,7 kgs
Voorvork RockShox SID Ultimate RLC3 110 mm travel
Achter demper RockShox NUDE RLC3 100 mm travel Twinloc
Afmontage Sram XX1 Eagle electronisch schakelen
Wielen Scope O2 carbon (1380 gram)
Banden Vittoria Mezcal (tubeless)
Dit allemaal samen zorgt er voor dat de fiets € 8699,- kost.

Wendbaar & controle

Alles aan de fiets ademt snelheid en met een balhoofdhoek van 68,5 graden krijg je een heel wendbare fiets. Dit merk je ook tijdens het rijden. Op technische stukken op lage snelheid is de Scott Spark super strak. Je pakt korte bochten gemakkelijk en stuurt eenvoudig langs obstakels. Dit komt mede door het Syncros stuur die Scott gebruikt voor dit model. Deze is samen met Nino Schurter ontwikkeld en toegepast in de retail modellen. Scott kiest er bewust voor om de achter demper nog centraal onderin de fiets te plaatsten, waar andere merken er voor kiezen om de demper in de bovenbuis te monteren. Op deze plek is het frame al versterkt en zit meer carbon. Ook zou het gewicht van de demper hier minder negatieve invloed hebben. In combinatie met het revolutionaire TwinLock systeem heb je een razendsnelle en veelzijdige fully!

Het TwinLock systeem is redelijk uniek in de mountainbike wereld. Hier zie je hoe het werkt en hoe je het kunt toepassen in je alledaagse ritten. Eigenlijk heb je door deze techniek 3 verschillende smaken in 1 fiets.

Eindoordeel

Als je baalt dat je de fiets weer moet inleveren, is dat volgens mij een goed teken. Nee deze fiets heeft alle eigenschappen die je zoekt in een XC full-suspension mountainbike. Wendbaar, snel, speels en comfort als het nodig is. Enige dat ik aan deze fiets nog zou veranderen is een dropper post en misschien 2.35 brede banden i.p.v. de 2.25 die er nu op liggen. Maar verder is hij perfect. De Scott Spark RC 900 is erg mooi afgewerkt. Er is veel aandacht gegeven aan details en dat zie je ook terug. Deze is uitgevoerd met de Sram XX1 elektronische groep. Heb je dat nodig? Nee. Schakelt dat ontzettend strak en lekker? Oh ja! Wat een genot! 

Hierbij wil ik Bike Emotions bedanken voor het beschikbaar stellen van de Scott Spark RC 900 WC N1NO.