test Specialized Chisel

Test: Specialized Chisel

Als je geen carbon fiets hebt hoor je er dan niet meer bij? Is een aluminium mountainbike nog wel interessant? Je kunt al een carbon fiets kopen onder de € 1500,-, maar is carbon ook echt de heilige graal? Het is lichter dan aluminium, maar een alu fiets heeft ook zo z’n voordelen. Specialized heeft een high end aluminium XC mountainbike in zijn assortiment, de Chisel. Ik heb er ruim een week mee mogen rijden en heb echt plezier gehad met deze klassieke alu mountainbike.

test Specialized Chisel

Specs

  • Gewicht: 12,6 kg
  • D’Aluisio Smartweld M5 aluminium XC geometry
  • Interne bekabeling
  • Dropper post compatible
  • Balhoofdhoek: 68 graden
  • Prijs: € 1999,-

De Specialized Chisel in actie

Na een aantal ritjes met de Chisel op verschillende routes en omstandigheden kan ik concluderen dan deze alu fiets tot alles in staat is. Het stuurgedrag is prettig en zeer stabiel, zeker tijdens snelle afdalingen. Ik heb gewoon een lekkere wendbare fiets onder mijn kont. Ik vergeet zelfs zo nu en dan dat het een alu mountainbike is. Tijdens het klimmen merk je uiteraard verschil omdat hij zwaarder is, maar om het in een perspectief te zetten. Mijn eerste alu mountainbike woog bijna 14 kilo. Het Shimano schakelsysteem, Deore ketting, en cassette en een SLX achterderailleur werken erg goed. Shimano heeft dat erg goed neergezet en je hebt daardoor een betaalbare goede groep op je mountainbike. De remmen zijn prima, in mijn beleving beter dan de Sram remmen van dit prijsniveau. De Rockshox voorvork is capabel genoeg voor de Nederlandse omstandigheden en zorgen voor genoeg comfort. Dit is nu de derde keer dat ik met de Specialized Fast Trak banden rij. Het is een hele lekkere vlotte band met een goede balans tussen grip en snelheid. Ze zijn beter dan de Pirelli’s die ik onlangs getest heb. 

Doelgroep

Wie is nu de doelgroep voor een aluminium mountainbike in het hogere prijssegment? Ten eerste niet iedereen wil een carbon mountainbike. Als je een wat zwaardere rijder bent is een carbon fiets gewoonweg niet ideaal en wellicht ook niet mogelijk. Een alu fiets is gewoonweg sterker en robuuster. De Chisel is echt een aanrader als je wel een high-end fiets wilt, maar geen carbon. 

Ben je een beginnend mountainbiker? En ben je op zoek naar een fiets met meer mogelijkheden? Dan is deze alu Chisel een verrijking voor je mountainbike ervaring. Ook als je nu nog een alu mtb met 26 inch wielen hebt en je zou graag een 29er willen, maar wel alu blijven rijden. Dan zou ik voor de Chisel kiezen. De Chisel oogt als een mooie klassieke mountainbike, maar niets is minder waar. Het is een hele moderne fiets met heel veel capaciteit. Als je de fiets wil upgraden dan zou je er lichtere wielen of een dropper post op kunnen zetten. 

Ik geef het eerlijk toe, mijn voorkeur gaat altijd uit naar carbon, maar nu ik met de Chisel heb gereden heb ik gewoon veel plezier gehad. Ik heb zelf kunnen ervaren dat een alu mountainbike snel, wendbaar en echt nog niet uit de mode is.

Specialized Chisel 2021

Voordelen

Prijs en duurzaamheid
Veelzijdigheid
Rijgedrag

Nadelen

Gewicht (voor alu begrippen valt het nog mee)
Remmen kunnen beter