Specialized Epic EVO Expert

Test: Specialized Epic Evo

De Specialized Epic heeft een behoorlijke reputatie opgebouwd in de afgelopen 20 jaar. En in de cross country categorie is de Epic het neusje van de zalm. In juni kwam Specialized met de nieuwe Epic en de Epic Evo modellen. Ik heb de Epic Evo Expert uitgebreid kunnen testen. Ik heb de grenzen van de Epic opgezocht, en vice versa!

Introductie Epic Evo

De Epic is een volbloed cross country fiets, geen twijfel mogelijk. Het Evo model is een ander verhaal. Als je alle eigenschappen bekijkt is het misschien wel een nieuwe categorie, cross trail fiets. Specialized richt zich met de Evo dan ook meer op de rijders die van snelheid houden, maar plezier en comfort belangrijker vinden. Een aantal verschillen zijn bijvoorbeeld een dropper post, een voorvork met 120mm veerweg, 110mm achterdemper en geen Brain systeem. De Evo is ontwikkeld voor de echte liefhebber die minder waarde hecht aan een Strava top 10 klassement. Over de eigenschappen en onderlinge verschillen ga ik later dieper op in.

Feiten en cijfers Evo Expert

Hoe ziet het er uit als je een racemonster als de Epic wat trailbloed geeft? Nou hier zijn de belangrijkste cijfers van de Epic Evo.

Adviesprijs Epic Evo Expert € 6499,-
Gewicht inclusief pedalen 11,8 kg
Rock Shox SID voorvork 120 mm veerweg
Rock Shox SID achterdemper 110 mm veerweg
Balhoofdhoek 66,5 graden
Fast Trak banden 29 x 2.3

De Epic Evo Expert is afgemonteerd met de Sram X01 Eagle groep. 32 tanden voor en een 10-50 cassette achter. Zoals je mag verwachten is het een hele goeie groep. Hij schakelt direct, ook onder slechte omstandigheden, en is geruisloos. Ik hoorde alleen het ratelen van de dikke DT Swiss 350 naaf zodra ik de pedalen stil hield.

De Evo in actie

Met het ideale testterrein voor de Epic Evo in mijn eigen achtertuin, met singletracks, snelle afdalingen, technische secties en genoeg hoogtemeters ga ik het avontuur beginnen. Wat direct opvalt is de houding, je zit kort op het stuur. Hierdoor zit je gewicht in de basis al centraal van de fiets. Vanaf mijn woonplaats moet ik via een singletrack eerst wat klimmen. Ik heb de achterdemper dicht staan. Dit moet je overigens zelf bedienen bij de demper. Hetzelfde geldt voor de voorvering, geen lock-out op het stuur dus. Wat opvalt is dat het extra gewicht t.o.v. mijn hardtail nauwelijks merkbaar is. Specialized is er in geslaagd om de achterkant van de Epic zodanig strak te maken dat je bijna geen energie verliest met een fully.

Eenmaal boven gaan beide veringen los en gaan met die banaan! Dan komt de volle potentie van de fiets boven drijven. Met de 2,3 inch brede banden heb je echt gigantisch veel grip, abnormaal. Ik ben er van overtuigd dat bredere banden je veel meer voordelen geven en dat grip misschien wel belangrijker is dan rolweerstand. De Rock Shox SID 120mm voorvork is echt geweldig. In de reguliere XC Epic zit een 100mm veerweg vork, maar die 2 centimeter extra bij de Evo maakt de fiets zo anders. Het geeft je enorm veel vertrouwen en veel meer rust. Hij vangt alles op en daardoor zit je veel rustiger op de fiets tijdens het dalen. Doordat het voorwiel ook verder naar voren is geplaatst is de Epic ook stabieler geworden. Dit draag zeker bij aan de controle en rust van de fiets.

Epic Evo Expert

Ook heb je bij de Epic Evo de beschikking over een X-Fusion Manic dropper post. Deze is te bedienen op het stuur. Hierdoor kun je tijdens afdalingen of technische singletracks je zadel laten zakken en met nog meer gemak er doorheen zeilen. Mijn ervaring met de Epic Evo Expert is dat het sturen wat rustiger gaat, de Evo vind zijn weg wel. Met mijn hardtail moet ik meer werken, maar stuurt wel directer. Door de brede banden van de Epic Evo en de rust die de dikke voorvork creëert, zweef je over de route.

Met een lichte hardtail of één van de andere Epic modellen met het Brain systeem ben je sneller in de acceleratie en zal het echt wel iets schelen tijdens het klimmen. Maar als dat niet je doel is en wil je gewoon met plezier en vertrouwen kunnen mountainbiken, dan is dit gewoon echt een hele toffe fiets. Ik ben zelf meer een competitieve fietser, dus ik zou normaal gesproken eerder een Epic Expert kiezen. Toch is die keuze helemaal nog niet zo zeker nu ik met de Evo heb gereden. Ik heb namelijk ervaren dat je er zeker hard mee kunt rijden en er veel plezier mee kunt hebben. Tijdens de periode dat ik de Epic Evo heb kunnen testen, ben ik echt verliefd geworden op de Rock Shox voorvork. Het geeft je zoveel vertrouwen en dat is echt lekker fietsen.

Onder je bidonhouder zit een klein pakketje met wat inbussleutels. Als je onderweg wat moet aanpassen, heb je altijd wat bij de hand.

Eindoordeel

Dit is mijn eerste fully die ik test voor mijn website. Maar door mijn ervaring met de Specialized Epic Evo Expert is mijn mening over het hebben van een hardtail wel veranderd. Het verlies van tijd of energie op een route is vrij beperkt. Je kunt met een fully op lastige stukken ook blijven zitten en trappen waar je met een hardtail moet gaan staan. De Epic Evo stuurt echter wat minder direct, je gaat meer met een flow. Met de 120mm veerweg voorvork en 2,3 inch brede banden krijg wel veel comfort en rust terug. Het niet hebben van een lock-out op het stuur bij een fiets van dit kaliber is iets waar je over kunt discussiëren. Specialized hanteert een clean cockpit filosofie, niet te veel poespas op je stuur. Dit is dan ook de reden dat ze bij de Evo zonder het Brain systeem dus een handbediening aangehouden hebben voor het vastzetten van je vering. De Epic Evo is voor een andere doelgroep bedoeld dan de reguliere Epic. Je hebt voor aanvang van een klim tijd genoeg om je vering vast te zetten. Mijn ervaring is dan ook dat het niet stoort om hem handmatig vast te zetten. Ik was er ook vrij snel aan gewend.

De Specialized Epic Evo Expert is een trail/cross country fiets. En de Evo geeft je gewoon veel extra’s met die 120mm veerweg voorvork en een dropper post. Maar met een carbon frame en de carbon Roval Control wielen is hij ook licht en snel.

Met een adviesprijs van € 6499,- is het geen goedkope fiets, maar als je zoveel uitgeeft aan je fiets wil je er ook zeker van zijn dat het je geld waard is. De Specialized Epic Evo geeft je die garantie. Ik heb echt genoten en heb mijn pr’s in de afdalingen aardig aangescherpt.

Prijs/kwaliteit ⭐⭐⭐⭐⭐
Rijeigenschappen ⭐⭐⭐⭐⭐
Looks ⭐⭐⭐⭐
Funfactor ⭐⭐⭐⭐⭐
Klik op de link hier links voor meer informatie van het model op de site van Specialized.

Via deze weg wil ik Specialized bedanken voor het beschikbaar stellen van de Epic Evo Expert. Wil je meer reviews lezen, kijk dan ook eens naar één van de andere rubrieken op onze pagina.