Test: Specialized Turbo Levo SL
Het E-mountainbiken is erg in opkomst de laatste jaren. De technologie hierin staat niet stil en de motoren worden steeds krachtiger en fietsen steeds slanker en lichter. Specialized gaat nog een stapje verder en heeft de Levo SL in zijn assortiment. Een lichtgewicht e-MTB met een carbon frame afgeleid van de Stumpjumper. Ik heb de Specialized Levo SL een weekje mogen testen op de mooie tracks in het Montferland.
De Turbo Levo SL
SL staat voor super light en dat is ook een groot verschil met de reguliere Levo. Volgens Specialized is de Levo SL 17,35 kilo. Dan heb je dus een fully met een gemotoriseerde aandrijving incl. accu! Specialized heeft dit lage gewicht weten te realiseren door het lichte maar sterke carbon FACT 11m te gebruiken. Ook heeft de Levo SL een lichtere motor, dus ook minder ondersteuning en bereik t.o.v. de Levo of Kenevo modellen. De Levo SL is dan ook gericht op de wat actievere doelgroep die ondanks de ondersteuning wel het ”normale” mountainbiken wil blijven ervaren. Door het lichte gewicht voelt de Levo SL ook aan als een normale mountainbike, alleen dan sneller.
Verschillen tussen de Levo SL en de Levo
Turbo Levo SL | Turbo Levo | |
Gewicht | 17,35 kg | 21,32 kg |
Aandrijving | SL 1.1 (240 watt max vermogen) | 2.1 (565 watt max vermogen) |
Bereik | 3,5 uur | 5 uur |
Batterij | SL1-320 320Wh | M2-700 700Wh |
De Levo SL Expert is uitgerust met een FOX Performance 34 FLOAT 29 150mm travel voorvork en een FOX FLOAT DPS Performance 150mm travel achterdemper. De fiets die ik mee had was uitgerust met de Sram NX Eagle 1×12 aandrijflijn. Uiteraard de carbon Roval Traverse wielen met achter een DT Swiss 370 naaf. De banden op deze fiets zijn van Specialized, type Ground Control 2.3. Deze bieden je bakken met grip en rollen heerlijk door het bos.


Rijgedrag van de Specialized Levo SL
De Levo SL heeft 3 standen voor de ondersteuning, Eco, Trail en Turbo. Je kunt de ondersteuning zelfs nog naar wens aanpassen via een app genaamd Mission Control. Ik ben zelf de route begonnen met de eco stand. Door het lage gewicht van de fiets kun je eigenlijk best prima fietsen in de eco stand. Nu ben ik redelijk fit maar mocht je accu een keer leeg raken dan zou je met de Levo SL best thuis kunnen komen. Na een kwartiertje in de eco stand gefietst te hebben ben ik overgegaan op de trail stand. Dat is dan gelijk een echt groot verschil. De ondersteuning is trouwens niet oneindig, tot 25 km/h en dan valt hij stil. Dus op vlakke stukken moet je gewoon aan de bak als je harder wil fietsen. Waar je echt voordeel uithaalt zijn de klimmetjes en de vals platte gedeeltes. Het is wel belangrijk dat je gewoon schakelt net als je normaal zou doen op je mountainbike zonder ondersteuning. Dus op een klim in een te zware versnelling zal de ondersteuning niet zijn werk kunnen doen. De laatste stand, turbo geeft je volle ondersteuning. In deze stand ga je echt fluitend over de tracks. Dan merk je echt dat je een e-MTB hebt, klimmen is echt geen punt meer.

De trail stand is voor mij een perfecte ervaring met deze fiets. Ik moet wel mijn best doen, maar je hebt ondersteuning op de plekken waar je het nodig hebt. Ik trap met een redelijk hoge cadans en het kost me vrijwel geen moeite of kracht om de tracks door te komen.
Het stuurgedrag en de wendbaarheid van de Levo SL zijn echt de grote pluspunten van de fiets. Door het lichte gewicht kun je de fiets echt rondslingeren als een ”normale” mountainbike. Door de technische secties van de route is het echt genieten. En door het extra gewicht van een e-MTB heb je al veel grip. In combinatie met de vering + dropper post kun je elke singletrack en afdaling aan. In de eerste rit met de Levo SL moest ik heel even wennen aan het gewicht van een e-MTB t.o.v. mijn hardtail mountainbike. Je bent gewoon wel iets logger en mijn eigen fiets stuurt wel directer. Maar als je eenmaal gewend bent kun je met de Levo SL gewoon goed door de bochten komen. Vooral de wat langzamere technische stukken heeft deze Levo SL voordeel t.o.v. de zwaardere Levo.
Doelgroep
Voor wie is een e-MTB eigenlijk bedoeld, welke doelgroep? Stel je fietst zelf redelijk vaak maar je partner niet en je wil wel zo nu en dan samen mountainbiken. Dan is een e-MTB voor je partner echt een aanrader. Voor mensen die fysiek minder fit zijn of door ongemak niet met een normale mountainbike kunnen fietsen. Dan kun je met een e-MTB wel het echte mountainbike gevoel blijven ervaren en met je vrienden of fietsclub blijven fietsen. En natuurlijk voor iedereen die met zo min mogelijk inspanning wel veel fun wil beleven op een mountainbike. De Levo SL onderscheidt zich door het lage gewicht en het strakke stuurgedrag. Je hebt weliswaar minder power, maar je krijgt er wel meer het echte mountainbike gevoel voor terug. Enige kleine minpunt van de Levo SL is de wat luidruchtige motor, doordat hij wat lichter is moet hij wat harder werken. Als je iemand inhaalt op deze fiets kun je niet verdoezelen dat je op een e-MTB zit.
Eindoordeel
Ik ben nog te fit voor een e-MTB, maar ik weet zeker dat ik er één in de toekomst zal aanschaffen. En persoonlijk heb ik dan meer met een lichtere en wendbare fiets zoals de Levo SL. Het is belangrijk om te bepalen welke fiets bij je past als rijder. Wil je volle ondersteuning met veel power, dan is de gewone Levo een betere keuze. Maar wil je het speelse en wel het echte mountainbike gevoel blijven ervaren, dan is de Levo SL de fiets die je moet hebben. En voor alle e-MTB haters, schuif je vooroordelen opzij, die had ik overigens ook😉. Het is gewoon een hele leuke manier van fietsen. Mountainbiken moet bereikbaar zijn voor iedereen, ongeacht je fysieke gesteldheid.
De Specialized Levo SL is de eerste e-mountainbike die een review krijgt op mijn site, er volgen er binnenkort nog 2 in deze elektrische categorie om de verschillen goed in kaart te brengen. Deze uitvoering kost bij Specialized € 8699,- en zit daarmee aan de bovenkant van het segment.
Wendbaarheid | ⭐⭐⭐⭐⭐ |
Vermogen/ondersteuning | ⭐⭐⭐⭐ |
Looks | ⭐⭐⭐⭐⭐ |
Prijs/kwaliteit | ⭐⭐⭐⭐ |

Via deze weg wil ik Specialized bedanken voor het beschikbaar stellen van de Levo SL. Lees ook mijn review over de nieuwe Specialized Epic.