Shimano

Iedereen die fietst kent waarschijnlijk Shimano wel. Ook de namen Deore, XT en XTR zullen wel eens voorbij komen. Maar voor de termen zoals Hollowtech en Hyperglide+ moet je wel wat meer gelezen hebben. In dit artikel probeer ik wat meer overzicht te creëren en wat feiten op een rij te zetten.

We richten ons op de bovenste 4 groepen die het meest verkocht worden. Van goedkoop naar duur is dat Deore, SLX, Deore XT en XTR. Ik benoem de groepen in de 1×12 range. Dit zal voor de huidige en toekomstige fietsen ook de meest gekozen variant zijn. We zullen de verschillen uitlichten en naast elkaar zetten.

Deore

Shimano Deore

Shimano heeft de Deore groep vernieuwd. Er is eerder een artikel over geschreven, die kun je hier lezen. Het is de goedkoopste van de 4 en tevens ook de zwaarste. In de nieuwe Deore groep zit veel techniek van de veel duurdere oude XTR groep. Het is daarom een betaalbare maar zeer betrouwbare mtb groep die ook is uitgerust met de Hyperglide+ techniek.

Deze techniek zorgt er voor dat je sneller en vloeiender op maar tevens ook terug kunt schakelen met een minimaal verlies van energie. In dit filmpje kun je goed zien wat het verschil is tussen een Hyperglide+ en een normale overbreng.

SLX

Shimano SLX

De Shimano SLX groep is ontzettend veelzijdig en ook de meest gekozen groep. De SLX is voorzien van dezelfde technologie als de XTR en XT derailleur, met bumpstopper en Shadow RD+ derailleur technologie. Ook heb je de keuze uit een remklauw met 2 of 4 pistons. Voor het geld wat je kwijt bent heb je gewoon een hele goeie groep inclusief alle technieken van de 2 duurdere varianten.

Deore XT

Deore XT, ontwikkeld voor de Die-Hard mountainbiker. Alle techniek is aanwezig en het gewicht is beperkt gebleven. Voor de fanatieke mountainbiker is dit een uitstekende keuze. Een geruisloze overbrenging, nergens meer energie verliezen door matige schakel performance. Nee met de Deore XT zit je echt in het topsegment. De nieuwe shifters zijn stijver, wat meer controle, een directer contactgevoel en optimale remkracht oplevert.

XTR

Het paradepaardje van Shimano is de XTR groep. Speciaal ontworpen voor de wedstrijdrijders. Alle registers zijn opengetrokken voor de XTR. Shimano presenteert het dan ook als de snelste en soepelste schakelgroep op de markt. De gebruikte materialen zijn extreem licht maar wel sterk genoeg. Door de nieuwe technieken in onder andere de ketting is de aandrijflijn extreem stil.

Het overzicht

Nu we de 4 groepen uitgelicht hebben is het interessant om ze naast elkaar in een tabel te zetten. Wat zijn nu de wezenlijke verschillen, en waarom is de ene groep zo duur en de andere niet.

Gewicht cassetteCranksetKettingPrijs
Deore M6100595 gram778 gram279 gram€ 255,-
SLX M7100534 gram631 gram252 gram€ 280,-
XT M8100470 gram620 gram252 gram€ 436,-
XTR M9100363 gram498 gram242 gram€ 965,-
Prijzen zijn gebaseerd van de website www.bike-components.de en een 1×12 set-up

Conclusie

Eigenlijk kun je concluderen dat alle groepen goed uitgerust zijn met de laatste technologie van Shimano. Daarin zijn ze gewoon redelijk gelijkwaardig. Het grote verschil zit hem dan in het gewicht. Daarom is het belangrijk om voor jezelf te bepalen of die paar gram minder je de extra euro’s waard zijn. De kwaliteit van bijvoorbeeld een Deore of SLX groep is gewoon goed en zullen je uitstekend ondersteunen op je trail. Ben je erg competitief en zit je aan de top van je kunnen en is elke bespaarde gram belangrijk, dan zijn de XT en XTR groepen iets voor jouw.