Maxxis Ikon

Test: Maxxis Ikon EXO TLR Skinwall

Maxxis is in 1967 begonnen met de productie van fietsbanden in Taiwan. Na verloop van tijd zijn ze ook voor andere voertuigen gaan produceren. Ze hebben veel ervaring en kennis opgebouwd en dit zie je ook terug in hun banden. Ik test de Maxxis Ikon EXO TLR Skinwall mountainbike banden.

Maxxis Ikon

Maxxis Ikon

Zelf rij ik tubeless en het erop leggen ging heel erg makkelijk. Wel is een compressor erg makkelijk om er voor te zorgen dat de band zich goed zet. Latex erin en klaar, binnen 15 minuten was het gefikst. De latex zorgt er overigens voor dat je band luchtdicht blijft, en eventuele puncties worden gedicht. De band zelf ziet er erg mooi uit door de licht gekleurde wang. Het steekt mooi af bij de fiets. De Maxxis Ikon EXO TLR is ontworpen voor crosscountry (XC). Het is een snelle band met veel grip tijdens droog weer en een harde ondergrond. De band is niet geschikt als het erg modderig en nat is, maar daar hebben we nu geen last van. Threads per inch (TPI) van deze band is 60. Dit heeft te maken met rolweerstand en grip. Hoe hoger de tpi waarde, des te soepeler de band is. Banden met een hoge tpi waarde zijn ook duurder.

Rijtest

Het is momenteel erg droog in het bos dus zeer geschikt voor deze band. De ondergrond waar ik de banden vandaag op heb getest is redelijk hard en sommige stukken zijn los/zacht zand. Mijn vorige banden waren redelijk aan het eind van hun bestaan dus ik moest even wennen aan al die grip. Vooral in bochten met los zand lieten mijn vorige banden me nog wel eens in de steek. Na een half uurtje was ik gewend en begon ik de grens op te zoeken. De Maxxis Ikon heeft veel grip en waar eerder mijn voorwiel wel eens wegschoof gebeurde er nu niks. Je kunt met deze band lekker scheuren, bochten zijn geen probleem voor de Maxxis Ikon EXO TLR.

Persoonlijk hou ik wel van een band met een lage rolweerstand zoals deze Maxxis Ikon. Een goede combinatie van snelheid en grip is voor mij belangrijk. En met deze Maxxis Ikon zit dat wel goed. Als het herfst/winter is en de ondergrond is erg nat en modderig gooi ik er liever een band op met meer profiel.

De Maxxis banden en latex vulling voor de test komen van de Mantel webshop.