Mondraker Chrono RR mountainbike

Test: Mondraker Chrono RR

De Mondraker Chrono RR het racemonster van het merk Mondraker. Ik mocht deze carbon hardtail een weekje testen. Het was niet alleen storm Eunice wat door het bos raasde, maar ook deze Mondraker Chrono RR.

XC Hardtail

Twee weken terug heb ik met de Mondraker F Podium R gereden, een comfortabele snelle fully. Nu heb ik heel iets anders. De Mondraker Chrono RR is een ultiem racemonster uit de Mondraker collectie. Als je hard wilt gaan en Strava segmenten wilt verpletteren kun je bij Mondraker voor de Chrono RR gaan.

Dit is de betaalbare variant XC hardtail, maar wel voor de mountainbiker die wat extra’s uit zijn prestaties wil halen. Als je echt serieus bent en wedstrijden wilt rijden kun je bij Mondraker nog voor de Podium Carbon RR SL gaan.  Een hardtail van 8,1 kilo, maar dan praat je ook over een bedrag wat met een 8 begint.

Mondraker Chrono RR

Cross Country 

De Chrono is hét Cross Country (XC) model van Mondraker, zonder twijfel. Agressieve geometrie, stijf en licht. De fiets heeft alle high-end componenten en is met professionele hardrijders zorgvuldig samengesteld. Je ziet ook aan de uitstraling dat dit een fiets is om mee te knallen. Ondanks dat dit het topmodel is en goed uitgerust is met hoge kwaliteit onderdelen, is de prijs voor deze Mondraker Chrono RR erg concurrerend. Deze fiets staat te koop voor € 3299,- en je krijgt daar veel voor terug.

Specs & facts

Mondraker Chrono RR wervelwind

Op pad met de Chrono RR

Storm Eunice was net uitgeraasd en had een ravage achtergelaten in het bos. Ondanks dat er af en toe gekluund moest worden was het genieten met de Mondraker Chrono RR. Dit is de snelste fiets welke ik in deze prijsklasse heb gereden. Hij is ontzettend agressief. Door zijn lichte gewicht en geometrie wil hij gewoon altijd vooruit. Zodra je op de pedalen gaat staan kun je blijven gaan, acceleratie is echt goed bij de Chrono.

Soms heb je wel eens dat je wat harder moet werken op snelheid te maken en te houden, dat heb je met deze Chrono RR absoluut niet.

Carven in het bos

De Chrono RR is uitgerust met de RockShox SID SL Ultimate voorvork. Dit is by far mijn favoriet als het om snelle XC fietsen gaat. De vering is super en het is een hele lichte vork, wat het stuurgedrag positief beïnvloed. Een strak ogende lock-out op het stuur wat ook makkelijk te bedienen is maakt het af. 

Het is jammer dat ik hier en daar moet afstappen en wat bomen en takken moet verwijderen. Ik denk echt dat ik met deze fiets een aanval op mijn PR op de route kan doen. Hij stuurt ontzettend direct en zodra je aanzet zit je zo weer op kruissnelheid. 

Het schakelsysteem is vlekkeloos dat heeft Sram goed voor elkaar. Enige wat me altijd wat tegenvalt zijn de Sram Level remmen. Shimano heeft dat gewoon beter voor elkaar. En wat ratelt die Mavic naaf lekker! Je hoort gewoon dat er een dikke fiets aankomt als je hem laat lopen.

RockShox SID Ultimate
Mondraker Chrono

Eindoordeel

De Mondraker Chrono RR hardtail is snel, stuurt lekker, is licht, ziet er goed uit en is scherp geprijsd. Het is een onwijs leuke en technisch goede mountainbike. Momenteel is hij ook mijn persoonlijke favoriet als het gaat om een snelle hardtail. In deze prijsklasse een fiets van net boven de 10 kg met deze onderdelen is gewoon goed.

Vrijwilligers  

Nog even credits naar alle vrijwilligers die alle bomen en takken weghalen en alle routes in Nederland onderhouden. Probeer zelf ook zo nu en dan wat te doen aan je plaatselijke route. Rommel opruimen of zoals nu takken van de route weghalen. Is niet alleen belangrijk, maar ook leuk.

Het mag geen verrassing zijn dat hij hoog scoort. Er is gewoon weinig aan te merken op de Mondraker Chrono RR.

Deze fiets kun je bewonderen bij Berc Bike in Zeddam. 

Rijgedrag
5/5
Acceleratie
5/5
Uiterlijk
5/5
€ / kwaliteit
5/5