Mondraker F podium R

Test: Mondraker F Podium R

Cross Country mountainbike met Spaans temperament

Mondraker is een relatief jonge speler in de mountainbike industrie. Het in Spanje gevestigde bedrijf is in 2001 opgericht. Ze focussen zich volledig op het mtb segment zoals: 

  • Downhill
  • Superenduro
  • Enduro
  • Cross Country
  • Trail
  • Urban Cross
Mondraker Zeddam
Mondraker F podium R

Full suspension mountainbike

Ik heb de Mondraker F Podium R meegekregen. Een full suspension cross country mountainbike met veel capaciteiten. 

Laat ik beginnen met de looks van de Mondraker. Hij ziet er heel mooi uit. Scherpe lijnen, mooie geometrie en een vette kleurstelling. Er zitten mooie details in, goudkleurige veerpoten, afgevlakte toptube eigenlijk de algehele afwerking is strak.

De fiets is van carbon en het gewicht inclusief pedalen is 11 kg. Voor deze Mondraker betaal je € 6799,- waarmee hij qua prijs tussen een Specialized Epic Comp (€ 1000,- goedkoper) en een Expert (ruim € 1000,- duurder) inzit. Als je naar de afmontage kijkt zit de Mondraker toch altijd in het hoogste segment. Dus tot zover zit het wel goed bij Mondraker.

Specs van de Mondraker

Balhoofdhoek is 67,3 graden vrij normaal voor een cross country mountainbike. 

mountainbike kopen
Fox vering

Terreintest met de Mondraker F podium R

En nu het leuke deel, het bos in!

Ik moet wel heel eerlijk zeggen dat de fiets net iets aan de kleine kant voor me is. Ik ben 1,86 en dit is een M framemaat. Hij heeft wel een lange reach, dus dat maakt veel goed. Een L zou geschikter voor me zijn, maar dat mag de pret niet drukken. 

Mijn thuisbasis is het Montferland, dus mtb-route Zeddam. Het is altijd ff wennen op een fully. Ik rij zelf een hardtail en het is al weer even geleden dat ik een fully mee heb gehad. Na een kwartiertje en nog wat kleine aanpassingen begin ik me op mijn gemak te voelen met de Mondraker. 

Klimmen

Ik merk wel dat ik tijdens het klimmen wat meer moet werken. Staand op de pedalen gaat lekker, maar zittend komt niet alle power op de juiste plek. Je zit op de Mondraker vrij kort, dit kun je overigens verbeteren door een langere stuurpen te monteren.

Afdalen

Naar beneden rijden met de Mondraker is gewoon een feestje. Je hebt enorm veel stabiliteit en controle. Tijdens snelle afdalingen en technische secties komt deze fiets niks tekort. De vering is ook top. De voorvork geeft veel rust en comfort. De achterdemper zorgt voor voldoende comfort, maar wel met genoeg scherpte als je wilt aanzetten.

Eindoordeel

Ondanks dat de Mondraker iets aan de kleine kant is heb ik er ontzettend veel plezier mee gehad. Hij is wat minder qua acceleratie dan bijvoorbeeld een Specialized Epic of een Scott Spark, maar dat maakt hij allemaal goed met stuurgedrag en controle. 

Mondraker heeft met deze F Podium R een hele toffe XC mountainbike op de markt gebracht. Hij ziet er goed uit en is zeker volwassen genoeg om het op te nemen tegen de gevestigde merken in de XC mountainbike wereld. We gaan nog veel van Mondraker horen in de nabije toekomst. 

Mondraker mountainbike

Score

Rijgedrag
4.5/5
Acceleratie
3.5/5
Uiterlijk
5/5
€€/kwaliteit
5/5

Credits

Mondraker is een redelijk onbekend en exclusief merk en je ziet ze ook niet bij elke willekeurige dealer. Deze Mondraker F Podium R komt van Berc Bike in Zeddam. Een onwijs leuk wielercafé met een mooi assortiment aan fietsen (en speciaal bieren).

Als je de mtb-route in Zeddam rijdt is een bezoek aan Berc Bike zeker de moeite waard. 

Berc Bike Zeddam