Specialized CruX

Test: Specialized Crux Expert

Van Crosser naar Gravel

De nieuwe Specialized CruX is groot geworden in de cyclocross, maar hoe houdt de CruX zich staande tussen al het Gravel geweld? 

Volgens Specialized is de nieuwe Crux de lichtste gravelbike ter wereld. Ik heb de Specialized Crux Expert meegekregen om een tijdje te testen. We hebben de Crux Expert gewogen (inclusief pedalen en bidonhouder) en kwamen op een indrukwekkende 8,4 kilo uit. Dat is niet slecht voor een gravelbike, maar dit is ook een fiets van € 6.300,- schoon aan de haak.

Specialized Crux Expert
Crux

Wat is er anders aan de Specialized Crux

Allereerst de reach is van 388mm naar 397mm gegaan en de wielbasis van 1026mm naar 1033mm (maat 56 Crux), maar verder is de Crux erg dichtbij zijn roots gebleven. Uiteraard is de bandenspeling enorm vergroot. De nieuwe Crux heeft de zelfde bandenspeling als de Diverge. Hierdoor is de fiets veelzijdig geworden en inzetbaar op verschillende terreinen. 

De Crux die ik mee heb heeft 38mm brede Pathfinder Pro banden erop liggen. Het zijn echt heerlijke gravel banden, veel grip en comfort. Ook op de weg trek je er lekker mee door. Het zijn snelle banden. Dat doet Specialized echt goed. Zowel de mountainbike banden, maar ook deze Pathfinders zijn van een hoog niveau. 

Specs Specialized Crux Expert

Specialized Crux 2021

En nu de wei in!

Elke keer als ik een gravelbike heb om te testen vraag ik mezelf af waarom ik geen gravel in mijn privécollectie heb. Het is zo leuk rijden. De grens tussen wielrennen en het offroad rijden vervaagt. Zeker met zo’n speelse fiets als de Specialized Crux is het echt genieten. 

Wendbaar

Ja dat is de Crux zeker, maar dat komt vooral door zijn cross-DNA. De Crux is heel direct en wendbaar. Ik kan met deze fiets prima een aantal singletracks op de mountainbikeroute rijden. Door het lichte gewicht kun je makkelijk over wortels of dikke takken springen. 

De Crux is heel levendig. De Diverge is echt een gravelbike voor de bikepackers. Ik zie de Crux meer als de gravel wedstrijdfiets of voor de weekend warriors die met hun maten gaan gravelen, maar wel een regenboogtrui te verdelen hebben 😉

Conclusie

Acceleratie van de Crux is indrukwekkend. Hij is wendbaar, licht en ziet er geweldig uit. Zeker de combinatie met de Roval wielen en Pathfinder Tan Sidewall banden smoelt hij erg goed. Ik hou persoonlijk wel van een levendige fiets. Lekkers speels over de zandpaden en zo nu en dan het bos door met wat technische elementen. Met de Crux heb je die vrijheid. Het is wel een dure fiets, maar Specialized richt zich op het hoger segment. Ze maken de verwachtingen ook waar. Om het in een perspectief te plaatsen, een Cube Nuroad van 8,4 kilo heb je al rond de € 4.000,-. 

Specialized heeft me nog nooit teleurgesteld. De fietsen zijn wel echt top, zo ook deze Specialized Crux Expert. 

Test: Specialized Crux
Rijgedrag
5/5
Uiterlijk
5/5
Prijs/kwaliteit
4/5

Specialized alle credits weer naar jullie voor het beschikbaar stellen van de Crux Expert

Zin om te knutselen? Check dan mijn post over het vervangen van je remblokken van je mountainbike.